Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά

Έντομα & Εχθροί

Ψύλλοι

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Χαρακτηριστικά-Συμπεριφορά Ψύλλων

Γενικές πληροφορίες

Οι ψύλλοι είναι μικρά άπτερα έντομα τα οποία τρέφονται από το αίμα των ξενιστών όπως ο άνθρωπος, οι γάτες, οι σκύλοι, τα παραγωγικά ζώα, τα πτηνά. Τα ενήλικα έντομα βρίσκονται συνήθως πάνω στον ξενιστή τους.Τα γνωστότερα είδη ψύλλων είναι τα εξής:

 • Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis),
 • Ψύλλος των σκύλων (Ctenocephalides canis),
 • Ψύλλος του ανθρώπου ή Ερεθιστικός ψύλλος (Pulex irritans), το αντιπροσωπευτικότερο είδος.

Τα θηλυκά γεννούν πολύ μικρά, λευκά αυγά, σε μέρη που δεν έχει φως και σε γωνίες με σκόνη. Η εκκόλαψη των νεαρών προνυμφών γίνεται στους χώρους αυτούς και όχι πάνω στον ξενιστή και τρέφονται και με οργανικές ύλες. Οι προνύμφες (οι οποίες μοιάζουν με μικρά σκουλήκια) μόλις συμπληρώσουν το στάδιο αυτό σχηματίζουν κουκούλι (νύμφη) και μετά το πέρας κάποιων ημερών μεταμορφώνονται σε ενήλικα έντομα.

Τσιμπήματα Ψύλλων

Οι ψύλλοι αντιλαμβάνονται την θερμοκρασία,τις δονήσεις που προκαλεί ο άνθρωπος ή το κατοικίδιο με τα βήματα, καθώς και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το σώμα και τότε πηδούν επάνω για να τραφούν με το αίμα.Το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι το κάτω μέρος των ποδιών.

Πως μεταφέρονται οι ψύλλοι σε ένα σπίτι?

Οι ψύλλοι ζουν παντού στην φύση κυρίως όμως υπάρχουν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Άνθρωποι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρουν ψύλλους στο σπίτι τους με τα ρούχα εργασίας. Το πιο σύνηθες πρόβλημα μεταφοράς ψύλλου σε σπίτι είναι μέσω κατοικίδιου (σκύλου,γάτας,κτλ) και μέσω αδέσποτου ζώου που ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο. Επίσης, ύστερα από παρουσία ποντικού-αρουραίου σε ένα σπίτι είναι πιθανόν κάποιοι ψύλλοι να έχουν εγκατασταθεί στον χώρο μας. Άλλη συνηθισμένη μεταφορά ψύλλου είναι από πάρκα, χωράφια με ψηλά χόρτα, υπόγεια, λεβητοστάσια, σκοτεινοί χώροι κτλ όπου υπάρχουν ψύλλοι και μεταφέρθηκαν στον χώρο μας μέσω των ρούχων μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις αν αντιληφθεί κανείς ότι έχει φαγούρα στα πόδια καλό θα ήταν να αφήσει τα ρούχα του εκτός σπιτιού πριν εισέλθει και να τα τοποθετήσει γρήγορα εντός πλυντηρίου όπου θα πρέπει να πλυθούν στου 55-60 βαθμούς.

Γιατί είναι απαραίτητη η Καταπολέμηση Ψύλλων;

Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες εφόσον μετακινούνται από ξενιστή σε ξενιστή. Η κύρια ανησυχία είναι η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν τα τσιμπήματα των ψύλλων στους ανθρώπους και τα κατοικίδια. Τα τσιμπήματά τους προξενούν έντονο κνησμό στους ξενιστές και στη συνέχεια ερεθισμό και φλεγμονή. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος, κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη (ενδημικός τύπος) και ο μελιταίος πυρετός.

Αντιμετώπιση

Αρχικά αποφεύγουμε τους χώρους όπου υπάρχουν ψύλλοι ώστε να μην τους μεταφέρουμε και αλλού.Αν υπάρχει κατοικίδιο ζώο που έχει τσιμπήματα και έντονη φαγούρα τότε αμέσως πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο. Βάζουμε τα ρούχα και γενικότερα τα κλινοσκεπάσματα στο πλυντήριο στα οποία πηδούν-υπάρχουν πάνω οι ψύλλοι.Με την ηλεκτρική σκούπα καθαρίζουμε χαλιά,μοκέτες, σαλόνια κτλ και αμέσως μετά πετάμε στα σκουπίδια την σακούλα που χρησιμοποιήθηκε. Πριν ψεκάσουμε τον χώρο με εντομοκτόνα θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα αντικείμενα από το πάτωμα. Σε χώρους όπου είναι σκοτεινοί (υπόγεια, λεβητοστάσια κτλ) αφαιρούμε όλα τα άχρηστα αντικείμενα αφού ψεκάσουμε μια φορά και επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό. Εντός σπιτιού ψεκάζουμε όλο το πάτωμα με εστίαση σε χαραμάδες, κάτω από έπιπλα, κρεβάτια, αντικείμενα, κτλ. Με κατάλληλα εντομοκτόνα φάρμακα, άοσμα και άχρωμα μπορούμε να ψεκάσουμε και καναπέδες-χαλιά. Η απεντόμωση για ψύλλους συνιστάται να γίνεται σε ένα χώρο 2-3 φορές για να εξαλειφθούν εντελώς. Αν παρατηρηθεί παρουσία ψύλλων σε υπνοδωμάτιο καλό θα ήταν να γίνει και ηλεκτρική σκούπα πάνω στο κρεβάτι (ιδανικά σκούπα με αναρρόφηση και ατμό). Σεντόνια, μαξιλαροθήκες και ρούχα θα πρέπει να τιναχθούν εκτός ή ιδανικά να μπούν στο πλυντήριο ρούχων.

Συμπεράσματα: οι ψύλλοι είναι ένα από τα πιο δύσκολα έντομα όσον αφορά τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τους σε ένα χώρο όπως είναι το σπίτι μας. Δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης εκτός από τα φάρμακα και σπρέυ που χρησιμοποιούνται πάνω σε κατοικίδια ζώα όπου τα απωθούν. Απευθυνθείτε μόνο σε επαγγελματίες απεντομωτές για την αντιμετώπιση τους και μην εμπιστεύεστε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης (βότανα, κτλ)

 1. Τσιμπήματα από ψύλλους θεραπεία
 2. Ψύλλος τσίμπημα θεραπεία
 3. Πως μεταφέρονται οι Ψύλλοι
 4. Ψύλλοι πως εμφανίζονται
 5. Τσίμπημα από Ψύλλο φωτογραφίες
 6. Τσιμπήματα Ψύλλων σε ανθρώπους
 7. Ψύλλος αντιμετώπιση
 8. Ψύλλοι τρόποι αντιμετώπισης
 9. Ψύλλους αντιμετώπιση
 10. Τρόποι αντιμετώπισης Ψύλλων
 11. Ψύλλος εξόντωση
 12. Ψύλλος καταπολέμηση
 13. Ψύλλος στο κρεβάτι
 14. Ψύλλος έντομο καταπολέμηση

Δείτε τις μοναδικές προσφορές μας!

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

Ενδεικτικές περιοχές εξυπηρέτησης

Αναλαμβάνουμε Απολυμάνσεις Βιολογικούς Καθαρισμούς Ατμοκαθαρισμούς σε όλη την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Απολυμάνσεις Στρωμάτων Ύπνου Φιδοαπωθήσεις Απεντομώσεις Μυοκτονίες Εντομοπαγίδες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Θεσσαλονίκη Κέντρο Άνω Πόλη Συκιές Νεάπολη Εύοσμος Σταυρούπολη Αμπελόκηποι Τούμπα Χαριλάου Νέα Παραλία Πανόραμα Ντεπώ Χορτιάτη Καλαμαριά Θέρμη Περαία Καρδία Νέο Ρύσιο Πλαγιάρι Τρίλοφο Μηχανιώνα Επανομή Μεσημέρι Λαγκαδά Ηλιούπολη Πεύκα Πολίχνη Σίνδος Τριανδρία Φίλυρο Ταγαράδες Βασιλικά Πυλαία Ευκαρπία Κορδελιό Μενεμένη Σαράντα Εκκλησιές Ωραιόκαστρο Καλοχώρι Σουρωτή

Χαλκιδική Κασσάνδρα Σιθωνία Καλλικράτεια Άγιος Πάυλος Νέα Πλάγια Φλογητά
Ποτίδαια Νέα Μουδανιά Ουρανούπολη Καλλιθέα Άθυτος Χανιώτη Πευκοχώρι Ποσείδι Νέος Μαρμαράς Βουρβουρού Νικήτη Σάρτη Πολύγυρος Ιερισσός Νέα Ηράκλεια
Οικοαπολυμάνσεις - Απεντομώσεις

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες - Ατμοκαθαρισμοί - Εντομοπαγίδες - Φιδοαπωθήσεις

Αρ.Αδ. 9946/05.07.2017

Πληροφορίες

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά
© 2020 Spiti Clean & Kill Οικοαπολυμάνσεις. Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue.

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά