Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά

Έντομα & Εχθροί

Σφήκες

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Χαρακτηριστικά-Συμπεριφορά Σφήκας

H σφήκα είναι έντομο, υμενόπτερο (Hymenoptera), απόκριτο (Apocrita) και κεντροφόρο. Οι σφήκες έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες. Μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες και είναι κυνηγοί άλλων εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών. Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα.

Κάνουν κι αυτές κοινωνίες αλλά κατά πολύ μικρότερες. Οι φωλιές τους μοιάζουν ως προς τα εξάγωνα κελιά αλλά είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι.

Χτίζονται σε απρόβλεπτες θέσεις, ακόμα και εντελώς κατακόρυφα, και ανάλογα το είδος των σφηκών διαφέρουν σε σχήμα. Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά επειδή οι επαφές τους με τον άνθρωπο είναι πιο συχνές από ο,τι του ανθρώπου με τις μέλισσες (εκτός βέβαια από τους μελισσοκόμους), τα τσιμπήματα είναι και αυτά πιο συχνά.

Οι πιο κοινές κατηγορίες σφηκών στην Ελλάδα είναι :

Α)Η Ευρωπαϊκή σφήκα, Vespa crabro, γνωστή ως σερσένι,έχει κυρίως υποκίτρινη κοιλιά με μαύρες ρίγες. Το κεφάλι της είναι κίτρινο από μπροστά και κόκκινο από πάνω. Ο θώρακας και τα πόδια της είναι μαύρα και κόκκινο-καφέ. Οι εργάτριες έχουν μέγεθος 18-23mm και οι βασίλισσες 25-35mm.

Β)Οι κοινές σφήκες είναι μικρότερες από τα σερσένια. Τέλη καλοκαιριού το μέγεθος των εργατριών είναι περίπου 15mm. Οι βασίλισσες μπορούν ελαφρώς να ξεπεράσουν τα 20mm. Την άνοιξη, οι κοινές σφήκες μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τις εργάτριες των σερσενίων.

Και τα δυο είδη είναι κοινωνικά έντομα που σχηματίζουν αποικίες-φωλιές μήκους έως 30 εκατοστά περίπου ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και μεγαλύτερες! Συνήθως απαντώνται σε κενά που υπάρχουν στις σκεπές, κεραμίδια ή μέσα σε κοιλότητες τοίχων και δέντρων. Σε μια φωλιά ο αριθμός των σφηκών που κατοικεί ποικίλει,ωστόσο μπορεί να φτάσει να έχει ως και 1000 έντομα!! Τρέφονται με ευρεία γκάμα τροφών όπως, μεταξύ άλλων, έντομα, νέκταρ και άλλα γλυκά τρόφιμα.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση-εξολόθρευση των σφηκών κυριαρχούν δυο τρόποι:

Α)τοποθετούμε παγίδες (σφηκοπαγίδες) οι οποίες έχουν ανοίγματα τόσο μεγάλα ώστε να μπορούν να εισέλθουν σε αυτές αλλά μικρότερο άνοιγμα από το εσωτερικό της παγίδας ώστε να μην μπορεί να εξέλθει από αυτήν πετώντας και τελικά να πεθάνει από αφυδάτωση ή πνιγμό. Στο εσωτερικό της παγίδας συνήθως τοποθετούμε κάποια τροφή που τις προσελκύει ( κρέας, ψάρι, μέλι, χυμός φρούτων κ.α) . Οι παγίδες λειτουργούν βοηθητικά σε μια αντιμετώπιση καθώς παγιδεύουν μόνο τις εργάτριες που ψάχνουν για τροφή στην φύση ,όχι όμως τις βασίλισσες οι οποίες παραμένουν στην φωλιά και γεννούν. Άλλος τρόπος είναι χαρτοπαγίδες με κόλλα πάνω στις οποίες τοποθετούμε κάποια τροφή. Οι σφήκες προσπαθώντας να φτάσουν στην τροφή κολλάνε και δεν μπορούν να πετάξουν.

Β)Ψάχνουμε στον χώρο για φωλιές και τις καταστρέφουμε ψεκάζοντας με εντομοκτόνο διάλυμα ή αέριο. Συνήθως οι φωλιές που χτίζονται από τις σφήκες σε αστικό περιβάλλον είναι κάτω από σκέπες, ανάμεσα ή κάτω από κεραμίδια, μέσα σε αποθήκες, σε ανοίγματα από σωλήνες και τοίχους, μέσα σε σοφίτες κτλ. Αν η φωλιά των σφηκών είναι σε προσβάσιμο σημείο δεν πλησιάζουμε πολύ κοντά καθώς αν αντιληφθούν ότι η φωλιά τους απειλείται γίνονται πολύ επιθετικές και τσιμπάνε.

 

Δείτε τις μοναδικές προσφορές μας!

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

Ενδεικτικές περιοχές εξυπηρέτησης

Αναλαμβάνουμε Απολυμάνσεις Βιολογικούς Καθαρισμούς Ατμοκαθαρισμούς σε όλη την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Απολυμάνσεις Στρωμάτων Ύπνου Φιδοαπωθήσεις Απεντομώσεις Μυοκτονίες Εντομοπαγίδες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Θεσσαλονίκη Κέντρο Άνω Πόλη Συκιές Νεάπολη Εύοσμος Σταυρούπολη Αμπελόκηποι Τούμπα Χαριλάου Νέα Παραλία Πανόραμα Ντεπώ Χορτιάτη Καλαμαριά Θέρμη Περαία Καρδία Νέο Ρύσιο Πλαγιάρι Τρίλοφο Μηχανιώνα Επανομή Μεσημέρι Λαγκαδά Ηλιούπολη Πεύκα Πολίχνη Σίνδος Τριανδρία Φίλυρο Ταγαράδες Βασιλικά Πυλαία Ευκαρπία Κορδελιό Μενεμένη Σαράντα Εκκλησιές Ωραιόκαστρο Καλοχώρι Σουρωτή

Χαλκιδική Κασσάνδρα Σιθωνία Καλλικράτεια Άγιος Πάυλος Νέα Πλάγια Φλογητά
Ποτίδαια Νέα Μουδανιά Ουρανούπολη Καλλιθέα Άθυτος Χανιώτη Πευκοχώρι Ποσείδι Νέος Μαρμαράς Βουρβουρού Νικήτη Σάρτη Πολύγυρος Ιερισσός Νέα Ηράκλεια
Οικοαπολυμάνσεις - Απεντομώσεις

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες - Ατμοκαθαρισμοί - Εντομοπαγίδες - Φιδοαπωθήσεις

Αρ.Αδ. 9946/05.07.2017

Πληροφορίες

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά
© 2020 Spiti Clean & Kill Οικοαπολυμάνσεις. Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue.

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά