Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά

Έντομα & Εχθροί

Ποντίκια (Mus musculus)

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Χαρακτηριστικά-Συμπεριφορά Ποντικιών

Χαρακτηριστικά-Συμπεριφορά

Το ποντίκι (Mus musculus) θεωρείται ένα από τα πιο ενοχλητικά τρωκτικά. Βρίσκονται μέσα και γύρω από τα σπίτια και εμπορικά κτίρια και ευδοκιμούν κάτω από μια ποικιλία συνθηκών.  Καταναλώνουν και  μολύνουν τα τρόφιμα που προορίζονται για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις δομές ενός κτιρίου με τα ροκανίσματα και αφήνοντας σφαιρίδια των κοπράνων και των ούρων, είναι ικανά να διαδώσουν αρρώστια. Οι φωλιές τους κατασκευάζονται από τεμαχισμένο χαρτί ή άλλο ινώδες υλικό, συχνά βρίσκονται σε κενά και άλλες προστατευόμενες τοποθεσίες. Τα ποντίκια έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά που εντοπίζει την παρουσία τους. Είναι ενεργά κυρίως τη νύχτα, αλλά μπορεί να φανούν περιστασιακά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Τα ποντίκια είναι μικρά τρωκτικά με σχετικά μεγάλα αυτιά και μικρά μαύρα μάτια. Ζυγίζουν περίπου 15 γραμμάρια και συνήθως έχουν ανοιχτό γκρι χρώμα. Τρώνε τα πάντα αλλά έχουν προτίμηση σε σπόρους, στα δημητριακά και τα λαχανικά. Τα ποντίκια έχουν έντονες τις αισθήσεις της ακοής,της όσφρησης, της γεύσης και της αφής. Είναι άριστοι ορειβάτες και μπορούν να τρέξουν σε οποιοδήποτε κάθετη και οριζόντια επιφάνεια. Επίσης τρέχουν οριζόντια και κατά μήκος καλωδίων, συρμάτων ή σχοινιών και μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 1,5 μέτρο από το πάτωμα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Τα ποντίκια μπορούν να περάσουν κάτω από τις πόρτες όπου υπάρχει περισσότερο από ένα χάσμα 1/2 εκατοστού. 

Αναπαραγωγή: Σε ένα μόνο χρόνο το θηλυκό μπορεί να έχει δέκα γέννες συνήθως πέντε ή έξι νεογνά η κάθε μία. Νέοι γεννιούνται 19 έως 21 ημέρες μετά. Η διάρκεια ζωής ενός ποντικιού είναι συνήθως 9-12 μήνες. 

 

Υγιεινή-Πρόληψη:

 Η σωστή υγιεινή μέσα και γύρω από τα σπίτια και τα κτίρια είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη. Η πιο επιτυχημένη και μόνιμη μορφή ελέγχου είναι η σφράγιση των πιθανών εισόδων, εξαλείφοντας την πρόσβασή τους στις εγκαταστάσεις. Πόρτες, παράθυρα και οθόνες θα πρέπει να κλείνουν καλά. Μπορεί να είναι απαραίτητο να καλυφθεί η κάτω ακμή των θυρών με μεταλλικό φύλλο για την πρόληψη της από ροκάνισμα. Τα ποντίκια με το ροκάνισμα τους έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν ανοίγματα σε γύψινες και ξύλινες πόρτες, δάπεδα και οροφές.

 

Αντιμετώπιση-Εξολόθρευση Ποντικιών (μυοκτονία)

Η μείωση του πληθυσμού των αρουραίων ονομάζεται μυοκτονία και γίνεται με τρωκτικοκτόνα. Τα κοινώς χρησιμοποιούμενα τρωκτικοκτόνα περιέχουν αντιπηκτικό φάρμακο. Τα αντιπηκτικά προκαλούν το θάνατο ως αποτέλεσμα της εσωτερικής αιμορραγίας, η οποία λαμβάνει χώρα καθώς το αίμα του ζώου χάνει την ικανότητα να πήξει. Φρέσκα δολώματα πρέπει να διατίθενται σε ποντίκια συνεχώς ώστε να είναι ελκυστικά. Τα δολώματα πρέπει να τοποθετούνται σε περιοχές που είναι απρόσιτες για τα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ​​ζωή. Η χρήση των δολωμάτων σε ανθεκτικούς δολωματικούς σταθμούς συνιστάται ιδιαίτερα. Οι δολωματικοί σταθμοί προστατεύουν το δόλωμα από τις καιρικές συνθήκες και  προσφέρουν μια εγγύηση για τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ​​ζωή. Στο εξωτερικό των κτιρίων τοποθετούμε τους δολωματικούς σταθμούς εκεί  όπου τα σκουπίδια αποθηκεύονται, γύρω από την περίμετρο των κτιρίων, και άλλες περιοχές όπου χρησιμοποιούν ως καταφύγια και διαδρόμους. 

Μηχανική Παγίδευση. Η παγίδευση μπορεί να είναι αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου ποντικών, αλλά απαιτεί περισσότερη δεξιοτεχνία και εργασία από τις περισσότερες άλλες μεθόδους. Είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε παγίδευση πρώτα σε σπίτια, γκαράζ, και άλλους μικρούς χώρους όπου μόνο μερικά ποντίκια μπορεί να υπάρχουν. Η παγίδευση έχει αρκετά πλεονεκτήματα: 1) δεν βασίζεται σε εγγενώς επικίνδυνα τρωκτικοκτόνα 2) επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει την επιτυχία του ή της και 3) επιτρέπει την διάθεση των παγιδευμένων ποντικών, εξαλείφοντας έτσι προβλήματα οσμής που μπορεί να συμβεί όταν η δηλητηρίαση γίνεται εντός των κτιρίων. Υπάρχουν διάφορα είδη παγίδευσης ωστόσο τα πιο κοινά είναι οι μεταλλικές φάκες με σκανδάλη, οι κολλητικές επιφάνειες σε χαρτί, πλαστικό ή ξύλο και τα σιδερένια κλουβιά. Επιλέγουμε την παγίδα που ταιριάζει καλύτερα στην κατάσταση και τον προϋπολογισμό μας. Στις παγίδες-φάκες τοποθετούμε για δόλωμα ένα μικρό κομμάτι φαγητού όπως κρέας, τυρί, φρούτο, ξηρό καρπό, σοκολάτα, ψωμί κτλ. Ρυθμίζουμε τις παγίδες κοντά σε τοίχους, πίσω από αντικείμενα, σε σκοτεινές γωνίες, καθώς υπάρχουν υποψίες για διαδρόμους, και σε χώρους όπου βρίσκονται τα περιττώματα τους. Τοποθετούμε τις παγίδες έτσι ώστε το ποντίκι να περάσει ακριβώς πάνω από τη σκανδάλη μετά από τη φυσική του πορεία. 

 Μέτρα ασφαλείας:

Ακολουθήστε προσεκτικά όλες τις προτάσεις στην ετικέτα του προϊόντος. Σκεφτείτε ότι όλα τα ποντικοφάρμακα είναι αρκετά επικίνδυνα για να προκαλέσουν τραυματισμό ή θάνατο σε ανθρώπους, κατοικίδια ζώα, και την άγρια ​​ζωή. Αποθηκεύστε αχρησιμοποίητα δολώματα, σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι μακριά από παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Απομακρύνετε νεκρά ποντίκια μετά από ένα πρόγραμμα δηλητηρίασης. Χρησιμοποιήστε λαστιχένια γάντια ή λαβίδες, τυλίξτε τα πτώματα σε διάφορα στρώματα της εφημερίδας, και απορρίψτε τους στη συλλογή απορριμμάτων. Σε περίπτωση τυχαίας κατάποσης ή δηλητηρίασης από αντιπηκτικό τρωκτικοκτόνο, συμβουλευτείτε την ετικέτα ή επικοινωνήστε με το τοπικό Κέντρο Δηλητηριάσεων.  

 

Ασθένειες που μεταφέρουν τα τρωκτικά

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν από τα περιττώματα, τα ούρα, τις βλέννες, το σώμα τους κλπ να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της επαφής με μία μολυσμένη επιφάνεια ή με την κατανάλωση τροφής που έχει προσβληθεί από τρωκτικά. Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα τρωκτικά είναι:

  • Σαλμονέλωση
  • Λεπτοσπείρωση
  • Τριχινίαση
  • Πανώλη

Άλλες βακτηριακές ασθένειες που προκαλούνται από το δάγκωμα των τρωκτικών είναι ο μυϊκός τύφος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι απαραίτητο αν ένας χώρος μολυνθεί από παρουσία ποντικών να γίνει σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση με ειδικά προϊόντα για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών. Επίσης αν υπάρχει δυσάρεστη οσμή θα πρέπει να γίνει αερισμός του χώρου. Να χρησιμοποιούνται πάντα προστατευτικά μέσα όπως γάντια, μάσκα, ολόσωμη φόρμα μιας χρήσης κτλ.

Δείτε τις μοναδικές προσφορές μας!

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

Ενδεικτικές περιοχές εξυπηρέτησης

Αναλαμβάνουμε Απολυμάνσεις Βιολογικούς Καθαρισμούς Ατμοκαθαρισμούς σε όλη την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Απολυμάνσεις Στρωμάτων Ύπνου Φιδοαπωθήσεις Απεντομώσεις Μυοκτονίες Εντομοπαγίδες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Θεσσαλονίκη Κέντρο Άνω Πόλη Συκιές Νεάπολη Εύοσμος Σταυρούπολη Αμπελόκηποι Τούμπα Χαριλάου Νέα Παραλία Πανόραμα Ντεπώ Χορτιάτη Καλαμαριά Θέρμη Περαία Καρδία Νέο Ρύσιο Πλαγιάρι Τρίλοφο Μηχανιώνα Επανομή Μεσημέρι Λαγκαδά Ηλιούπολη Πεύκα Πολίχνη Σίνδος Τριανδρία Φίλυρο Ταγαράδες Βασιλικά Πυλαία Ευκαρπία Κορδελιό Μενεμένη Σαράντα Εκκλησιές Ωραιόκαστρο Καλοχώρι Σουρωτή

Χαλκιδική Κασσάνδρα Σιθωνία Καλλικράτεια Άγιος Πάυλος Νέα Πλάγια Φλογητά
Ποτίδαια Νέα Μουδανιά Ουρανούπολη Καλλιθέα Άθυτος Χανιώτη Πευκοχώρι Ποσείδι Νέος Μαρμαράς Βουρβουρού Νικήτη Σάρτη Πολύγυρος Ιερισσός Νέα Ηράκλεια
Οικοαπολυμάνσεις - Απεντομώσεις

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες - Ατμοκαθαρισμοί - Εντομοπαγίδες - Φιδοαπωθήσεις

Αρ.Αδ. 9946/05.07.2017

Πληροφορίες

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά
© 2020 Spiti Clean & Kill Οικοαπολυμάνσεις. Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue.

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά