Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά

Έντομα & Εχθροί

Μυρμήγκια

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Χαρακτηριστικά-Συμπεριφορά Μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια είναι έντονα κοινωνικά, ζουν κατά ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες. Υπάρχει ταξική διάρθρωση της φωλιάς με βασίλισσα, νύμφες, πολλές άγονες εργάτριες και τα αρσενικά. Στην φωλιά, το κάθε μυρμήγκι ξεχωριστά επιτελεί ένα συγκεκριμένο έργο, από την φύλαξη της φωλιάς ως την αποθήκευση και την τακτοποίηση των τροφών.

Όταν τα μυρμήγκια εισέρχονται στα κτίρια δημιουργούν προβλήματα, μολύνουν το φαγητό και μερικές φορές δημιουργούν καταστροφές και στο κτίριο. Μερικά μυρμήγκια επίσης δαγκώνουν, κεντρίζουν και επειδή μεταφέρουν με το σώμα τους μικρόβια υπάρχει και κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου. Σχετικά, όμως, λίγα είδη μυρμηγκιών εισβάλουν στα κτίρια και ακόμα λιγότερα φωλιάζουν στο εσωτερικό τους.

Τα δύο πιο σημαντικά είδη για τη Δημόσια Υγεία και τα πιο κοινά στην Ελλάδα είναι τα εξής:

1)Monomorium pharaonis (Μυρμήγκι Φαραώ)

Μικρού μεγέθους περίπου 2 mm με την βασίλισσα να φτάνει τα 6 mm, χρώματος κίτρινου-ανοιχτού καφέ. Το μυρμήγκι του Φαραώ, συχνάζει στις κουζίνες των σπιτιών αλλά και σε θαλάμους νοσοκομείων. Τρέφεται σε εσωτερικούς χώρους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη - κρέας, αίμα, νεκρά έντομα, κ.λπ.

2) Lasius niger (μαύρο μυρμήγκι).

Το Lasius niger (μαύρο μυρμήγκι) είναι μικρού μεγέθους 3 - 5 mm με την βασίλισσα να φτάνει και τα 15 mm. Αποτελεί το ποιο κοινό είδος στην Ελλάδα. Μπορεί να αποδειχθούν πραγματικός μπελάς όταν εισέλθουν σε κατοικημένο χώρο. Δημιουργεί μεγάλες αποικίες, κάθε αποικία έχει πολλές βασίλισσες που πολλαπλασιάζονται μέσα στην υπάρχουσα αποικία και την επεκτείνουν.

Η ταχύτατη διασπορά τους γίνεται μέσω του διεθνούς εμπορίου φυτών, γλαστρών και φυτοχωμάτων.

Κυριότερα μέτρα φυσικής προστασίας είναι τα εξής:

  • καθαρίζουμε το χώρο από σκουπίδια και τροφές που αρέσουν στα μυρμήγκια και ασφαλίζουμε τις τροφές  για να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές (κλειστές συσκευασίες)
  • αποτρέπουμε την είσοδο των μυρμηγκιών στα κτήρια μέσω κατασκευών.
  • μετακίνηση των φυτών που προσελκύουν τα μυρμήγκια
  • απαλλάσσουμε το εξωτερικό της οικίας μας από πέτρες, πλάκες, ξύλα ή άλλα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το χώμα στα οποία κάτω από αυτά τα μυρμήγκια δημιουργούν φωλιές.

Αντιμετώπιση

Αρχικά ψάχνουμε να βρούμε τις φωλιές των μυρμηγκιών εντός και εκτός της κατοικίας. Ψάχνουμε ακόμα και κοντά σε μεγάλα δέντρα ή κουφάρια από κορμούς δέντρων. Ανασηκώνουμε πέτρες, πλάκες, ξύλα ή άλλα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το χώμα και στα οποία από κάτω δημιουργούνται συνθήκες για την δημιουργία φωλιών. Εφόσον εντοπιστούν οι φωλιές το πιο πιθανό είναι να βρούμε και τα αβγά και πολύ πιθανό και τη βασίλισσα. Ψεκάζουμε με εντομοκτόνα επαφής, ή εφαρμόζουμε εντομοκτόνα σε μορφή σκόνης στο χώμα κοντά στην φωλιά και μέσα σε αυτήν. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί. Αν δεν μπορούμε να βρούμε τις φωλιές ή είναι αδύνατο να εφαρμόσουμε εντομοκτόνα επαφής, τότε το πιο πιθανό είναι να καταφύγουμε στην αντιμετώπιση με μορφή γέλης (τζελ) το οποίο τα μυρμήγκια τρώνε και το μεταφέρουν στην φωλιά και στα υπόλοιπα μυρμήγκια μεταξύ αυτών και στην βασίλισσα μέσω της τροφάλλαξης. Η τροφάλλαξη είναι η διαδικασία ανταλλαγής υγρών από στόμα σε στόμα (φιλί) μεταξύ των μυρμηγκιών με τα οποία μεταφέρουν τροφή ή άλλες πληροφορίες . Η δραστική ουσία που κρύβεται στο τζελ επιφέρει εντός λίγων ωρών τον θάνατο αυτών. Πολλές φορές συνδυάζονται οι δυο τρόποι αντιμετώπισης ειδικότερα σε μεγάλες αποικίες μυρμηγκιών όπου δεν υπάρχει μόνο μια βασίλισσα.

Δείτε τις μοναδικές προσφορές μας!

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

Ενδεικτικές περιοχές εξυπηρέτησης

Αναλαμβάνουμε Απολυμάνσεις Βιολογικούς Καθαρισμούς Ατμοκαθαρισμούς σε όλη την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Απολυμάνσεις Στρωμάτων Ύπνου Φιδοαπωθήσεις Απεντομώσεις Μυοκτονίες Εντομοπαγίδες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Θεσσαλονίκη Κέντρο Άνω Πόλη Συκιές Νεάπολη Εύοσμος Σταυρούπολη Αμπελόκηποι Τούμπα Χαριλάου Νέα Παραλία Πανόραμα Ντεπώ Χορτιάτη Καλαμαριά Θέρμη Περαία Καρδία Νέο Ρύσιο Πλαγιάρι Τρίλοφο Μηχανιώνα Επανομή Μεσημέρι Λαγκαδά Ηλιούπολη Πεύκα Πολίχνη Σίνδος Τριανδρία Φίλυρο Ταγαράδες Βασιλικά Πυλαία Ευκαρπία Κορδελιό Μενεμένη Σαράντα Εκκλησιές Ωραιόκαστρο Καλοχώρι Σουρωτή

Χαλκιδική Κασσάνδρα Σιθωνία Καλλικράτεια Άγιος Πάυλος Νέα Πλάγια Φλογητά
Ποτίδαια Νέα Μουδανιά Ουρανούπολη Καλλιθέα Άθυτος Χανιώτη Πευκοχώρι Ποσείδι Νέος Μαρμαράς Βουρβουρού Νικήτη Σάρτη Πολύγυρος Ιερισσός Νέα Ηράκλεια
Οικοαπολυμάνσεις - Απεντομώσεις

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες - Ατμοκαθαρισμοί - Εντομοπαγίδες - Φιδοαπωθήσεις

Αρ.Αδ. 9946/05.07.2017

Πληροφορίες

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά
© 2020 Spiti Clean & Kill Οικοαπολυμάνσεις. Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue.

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά