Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά

Έντομα & Εχθροί

Κοριοί

Αξιολόγηση Χρήστη: 2 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Χαρακτηριστικά-Συμπεριφορά Κοριών

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα ζώων και ανθρώπων. Μπορούν να περάσουν ακόμη και από περάσματα που δεν ξεπερνούν σε πάχος μια πιστωτική κάρτα και εντοπίζουν την ανθρώπινη παρουσία από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την εκπνοή.

Οι κοριοί δεν πετούν, όμως περπατάνε πολύ γρήγορα και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάθε επιφάνεια, όπως σε τοίχους και ταβάνια.
Έχουν οβάλ σχήμα και καφετί χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κουκούτσι ενός μήλου. Αφού τραφεί, το σώμα του κοριού διογκώνεται και το χρώμα του γίνεται κοκκινωπό.

Πώς καταλαβαίνω αν έχω κοριούς;
Κύριο γνώρισμα των κοριών είναι ότι όταν μας τσιμπάνε κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφήνουν μικρές κόκκινες ή μαύρες κηλίδες αίματος στα μέρη όπου περπατάνε (σεντόνια, έπιπλα, τοίχους,κτλ) οι οποίες έχουν και την χαρακτηριστική μυρωδιά του αίματος.

Κυρίως όμως τους τα αναγνωρίζουμε από τα τσιμπήματα πάνω στο σώμα μας.

Τσίμπημα ψύλλων vs κοριών. Ποια η διαφορά τους και πως τα ξεχωρίζουμε.
Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο εντόμων αυτών είναι ότι τρέφονται με αίμα και συνήθως τσιμπάνε πολλές φορές πάνω στο δέρμα μας ή στο δέρμα των ζώων. Οι κοριοί συνήθως δραστηριοποιούνται το βράδυ και τσιμπάνε σε ακάλυπτα μέρη του σώματός μας κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Τα τσιμπήματα τους είναι πολύ κοντινά μεταξύ τους (από 1 ως 3 εκατοστά) και συνήθως είναι στην σειρά, χαρακτηριστικό το οποίο μας κάνει να τα ξεχωρίζουμε από τα άλλα τσιμπήματα (κουνούπια, ψύλλους,κτλ). Οι ψύλλοι δραστηριοποιούνται και την μέρα και την νύχτα αμέσως μόλις αισθανθούν την θερμότητα του ξενιστή (ανθρώπου, ζώου) και τις δονήσεις πηδάνε πάνω του και αρχίζουν να τρέφονται με αίμα. Τα τσιμπήματα τους είναι πολλά και διάσπαρτα αλλά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Συνήθως τσιμπάνε σε πόδια, μέση, χέρια. Τα τσιμπήματα τους προκαλούν σχεδόν αμέσως φαγούρα.

Τι προβλήματα υγείας δημιουργούν οι κοριοί;
Παρότι οι ίδιοι δεν μεταδίδουν ασθένειες, οι κοριοί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι κρίσεις άσθματος, ενώ το ξύσιμο των τσιμπημάτων τους μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις. Τέλος, οι κοριοί φημίζονται για τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούν και πολύ συχνά προκαλούν αϋπνίες λόγω του πανικού που μας φέρνουν.

Πώς μπήκαν οι κοριοί στο χώρο μου;
Οι κοριοί συνήθως μεταφέρονται εντός σπιτιού από ένα άλλο μολυσμένο χώρο όπου επισκεφθήκαμε π.χ. από ένα ξενοδοχείο ή ξενώνα μέσω των αποσκευών μας. Συνήθως χώροι όπου στεγάζονται και μετακινούνται πολλοί άνθρωποι (ξενοδοχεία, στρατόπεδα, τρένα, πλοία) είναι οι πιο συνηθισμένοι χώροι για να υπάρχουν οι κοριοί και με την σειρά μας να τους μεταφέρουμε στον δικό μας χώρο.

Αντιμετώπιση
Οι κοριοί πολλαπλασιάζονται σχετικά γρήγορα. Κάθε θηλυκό γεννά από 200 έως 500 αυγά (λευκά) κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι 12 περίπου μήνες. Μέσα από αρκετά στάδια θα καταλήξει σε ενήλικο έντομο ύστερα από 4-5 εβδομάδες. Για αυτό πρέπει να δράσουμε γρήγορα μόλις έχουμε ενδείξεις. Επειδή οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντες αδρανείς στα κρησφύγετα τους δεν πρέπει να παρασυρόμαστε αν έχουμε αρκετό καιρό να δούμε κάποιο τσίμπημα πάνω στο σώμα μας.

Για την αντιμετώπιση τους προτείνονται οι παρακάτω λύσεις :
Α)Σχολαστικός έλεγχος για τα κρησφύγετα τους. Ψάχνουμε σχολαστικά και με λεπτομέρεια όλα τα μέρη γύρω, πάνω και κάτω από το κρεβάτι και το στρώμα. Οι κοριοί έχουν την τάση να κρύβονται κοντά στα μέρη όπου κοιμόμαστε. Πλένουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα στους 55-60 βαθμούς. Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα πλένουμε και τα ρούχα που υπάρχουν στις ντουλάπες μας. Απομακρύνουμε βαλίτσες και άλλες αποσκευές που ίσως ήταν τα μέσα με τα οποία μεταφέρθηκαν στον χώρο μας. Ψάχνουμε για σκοτεινές, μικρές χαραμάδες και γενικότερα μέρη όπως πόδια κρεβατιού, στηρίγματα στρώματος, προσκέφαλο κρεβατιού, σοβατεπί, μοκέτες, κάτω από αντικείμενα κ.α. Αν χρειαστεί αποσυναρμολογούμε το κρεβάτι και άλλα έπιπλα. Κοιτάμε να εντοπίσουμε τα έντομα με κάποιο φακό ή τις κηλίδες αίματος που αφήνουν. Εφόσον εντοπιστούν οι φωλιές τους προσεκτικά σκοτώνουμε τα ενήλικα με ειδικά εντομοκτόνα και τα αβγά τα καίμε ή τα περισυλλέγουμε με μια κολλητική ταινία. Ψεκάζουμε όλες τις επιφάνειες προληπτικά και εφαρμόζουμε εντομοκτόνο αέριο στο δωμάτιο για λίγες ώρες. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

Β) Ατοξική αντιμετώπιση με Cimex Eradicator.
Ο υπέρθερμος ξηρός ατμός του Cimex Eradicator έχει αποδειχθεί μια καινοτόμα και αποτελεσματική λύση εξάλειψης των κοριών. Η ροή του ατμού στους 180°C είναι ικανή να εξοντώσει ενήλικους μικροοργανισμούς, τις προνύμφες αλλά και τα αυγά τους προκαλώντας τους θερμικό σοκ. Τα έντομα αυτά στις μέρες μας βρίσκονται σε έξαρση στα ξενοδοχεία, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακόμα και στις δημόσιες μεταφορές. Στα έντομα αρέσει να φωλιάζουν σε χαραμάδες και σε κοιλότητες στα κρεβάτια και τους καναπέδες. Κρύβονται σε πτυχές στα στρώματα, σε σχισμές και ρωγμές, στα ελατήρια ή πίσω από το προσκέφαλο του κρεβατιού, ανάμεσα στις τάβλες, σε πίνακες, σε σοβατεπί , ακόμη και σε ηλεκτρικά καλώδια και διακόπτες.
Χάρη στο σχήμα των εξαρτημάτων του (συμπυκνωτές ατμού) που διαθέτει, μπορεί να φτάσει αποτελεσματικά στα βάθη χαραμάδων και σχισμών που κρύβονται τα έντομα. Το αφαιρούμενο μπουκάλι του HPMed συνδέεται στο κάτω μέρος του ακροφύσιου παροχής της συσκευής. Με την απελευθέρωση του υγρού απομακρύνεται η μυρωδιά των κοριών και άλλων παρασίτων.
Σημείωση: Λόγω της ικανότητας των εντόμων αυτών να κρύβονται πολύ καλά και σε μέρη όπου είναι ακόμα και σχεδόν αδύνατο να τα εντοπίσουμε (πρίζες, κάδρα, ηλεκτρικές συσκευές,κ.α) η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματική ειδικότερα αν το πρόβλημα είναι έντονο ή ο χώρος παρέχει δυσκολίες, ωστόσο συνιστάται αρχικά σαν μια πρώτη εφαρμογή. Ακόμα να τονίσουμε ότι δεν είναι όλα τα είδη των εντομοκτόνων αποτελεσματικά για την θανάτωση των κοριών επειδή επιφέρουν ανοσία. Εμπιστευόμαστε πάντα την γνώση και την εμπειρία ενός επαγγελματία.
Γ)Θερμική απεντόμωση. Για χώρους όπου υπάρχει έντονη παρουσία κοριών και για χώρους όπου είναι δύσκολο να κάνουμε την διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω καταφεύγουμε στην θερμική απεντόμωση, χωρίς χημικά και εντομοκτόνα. Αφήνουμε τον χώρο (δωμάτιο) χωρίς να απομακρύνουμε τίποτα παρά μόνο όσα αντικείμενα είναι πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες και με την βοήθεια θερμαντικών μέσων ανεβάζουμε την θερμοκρασία του χώρου στους 60 βαθμούς κελσίου όπου τη διατηρούμε για 3-5 ώρες. Σε αυτές τις θερμοκρασίες όλα τα στάδια του κοριού και τα αβγά τους θανατώνονται. Είναι μια διαδικασία κοστοβόρα αλλά αρκετά αποτελεσματική και το κυριότερο είναι ότι ο χώρος είναι διαθέσιμος προς χρησιμοποίηση άμεσα μετά το πέρας της.
*Απευθύνεστε πάντα σε επαγγελματίες απεντομωτές για την λύση του προβλήματος σας. Δεν είναι αποτελεσματικές οι μέθοδοι που κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί (βότανα,αιθέρια έλαια, πετρέλαιο,κ.α)

 

Δείτε τις μοναδικές προσφορές μας!

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

Ενδεικτικές περιοχές εξυπηρέτησης

Αναλαμβάνουμε Απολυμάνσεις Βιολογικούς Καθαρισμούς Ατμοκαθαρισμούς σε όλη την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Απολυμάνσεις Στρωμάτων Ύπνου Φιδοαπωθήσεις Απεντομώσεις Μυοκτονίες Εντομοπαγίδες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Θεσσαλονίκη Κέντρο Άνω Πόλη Συκιές Νεάπολη Εύοσμος Σταυρούπολη Αμπελόκηποι Τούμπα Χαριλάου Νέα Παραλία Πανόραμα Ντεπώ Χορτιάτη Καλαμαριά Θέρμη Περαία Καρδία Νέο Ρύσιο Πλαγιάρι Τρίλοφο Μηχανιώνα Επανομή Μεσημέρι Λαγκαδά Ηλιούπολη Πεύκα Πολίχνη Σίνδος Τριανδρία Φίλυρο Ταγαράδες Βασιλικά Πυλαία Ευκαρπία Κορδελιό Μενεμένη Σαράντα Εκκλησιές Ωραιόκαστρο Καλοχώρι Σουρωτή

Χαλκιδική Κασσάνδρα Σιθωνία Καλλικράτεια Άγιος Πάυλος Νέα Πλάγια Φλογητά
Ποτίδαια Νέα Μουδανιά Ουρανούπολη Καλλιθέα Άθυτος Χανιώτη Πευκοχώρι Ποσείδι Νέος Μαρμαράς Βουρβουρού Νικήτη Σάρτη Πολύγυρος Ιερισσός Νέα Ηράκλεια
Οικοαπολυμάνσεις - Απεντομώσεις

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες - Ατμοκαθαρισμοί - Εντομοπαγίδες - Φιδοαπωθήσεις

Αρ.Αδ. 9946/05.07.2017

Πληροφορίες

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά
© 2020 Spiti Clean & Kill Οικοαπολυμάνσεις. Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue.

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά