Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά

Έντομα & Εχθροί

Αρουραίος Rattus Nornegicus (καφέ-γκρι) & Rattus Rattus (μαύρος)

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Χαρακτηριστικά-Συμπεριφορά Αρουραίου Rattus Nornegicus (καφέ-γκρι) & Rattus Rattus (μαύρος)

Οι αρουραίοι βρίσκονται μέσα και γύρω από τα σπίτια, εστιατόρια, πλοία, γκαράζ, αποθήκες, εμπορικά κτίρια, υπονόμους, σοκάκια, χωματερές, σκουπίδια, αυλές, χαράδρες και αγροτικά κτίρια. Τρώνε και μολύνουν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών, προκαλούν βλάβη με το ροκάνισμα τους σε κτίρια, συσκευές, έπιπλα, σύρματα, και είναι ικανοι να διαδώσουν ασθένειες που επηρεάζουν τους ανθρώπους, κατοικίδια ζώα, και τα ζώα. 

Οι αρουραίοι μπορούν να ανιχνευθούν με τα περιττώματα τους ή αν υπάρχει απόδειξη του νωπού ροκανισματός τους.

Ο κοινός, καφέ ή νορβηγικός αρουραίος (Rattus norvegicus) διακρίνεται από τον αρουραίο των πλοίων ή μαύρο (Rattus rattus) από το μέγεθος του σώματος, το ρύγχος, τα αυτιά καθώς και τη μικρή μήκους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, ουρά. Το χρώμα δεν αποτελεί διαγνωστικό χαρακτηριστικό. Τα περιττώματα είναι επίσης ένας χρήσιμος οδηγός αναγνώρισης των διάφορων ειδών των τρωκτικών.
Ο μαύρος αρουραίος είναι κοινό είδος σε αποθήκες, πλοία, υπονόμους, λιμενικές εγκαταστάσεις. Έχει σώμα μήκους από 14 έως 20 εκατοστά και η ουρά από 14 έως 23 εκατοστά.
Ο κοινός, καφέ ή νορβηγικός αρουραίος είναι πιο μεγαλόσωμος από τον μαύρο αρουραίο. Το σώμα του έχει μήκος από 18 έως 25 εκατοστά και ουρά από 15 έως 22 εκατοστά. Η γούνα τους είναι χονδροειδής, καφετί με διάσπαρτα μαύρα μαλλιά στις ανώτερες επιφάνειες. Η γούνα στην κοιλιά είναι συνήθως γκρίζο έως κιτρινωπό-λευκό και έχουν γυμνή ουρά. 

Οι αρουραίοι τρέφονται με σχεδόν τα πάντα, αλλά προτιμούν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων, κρέατος, φρούτα, λαχανικά και τα δημητριακά και απαιτούν νερό καθημερινά ειδικά όταν τρέφονται με ξηρά τροφή. Οι αρουραίοι έχουν έντονες τις αισθήσεις της ακοής, όσφρησης, της γεύσης και της αφής. Είναι άριστοι ορειβάτες και κολυμβητές και χρησιμοποιούν τις εν λόγω ικανότητες για να βρουν τροφή ή καταφύγιο. Οι αρουραίοι έχουν γέννες από 6 έως 12 νεαρά, τα οποία γεννιούνται 21 έως 23 ημέρες μετά το ζευγάρωμα. Νέοι αρουραίοι είναι σεξουαλικά ώριμα σε περίπου τρεις μήνες. Η αναπαραγωγή εμφανίζεται κυρίως σε άνοιξη και το φθινόπωρο. Η διάρκεια ζωής ενός αρουραίου είναι συνήθως 12 έως 18 μήνες.

Υγιεινή-Πρόληψη

Η σωστή υγιεινή μέσα και γύρω από τα σπίτια και τα κτίρια είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη . Η καλή υγιεινή από μόνη της δεν θα εξαλείψει αρουραίους κάτω από όλες τις συνθήκες, αλλά θα κάνει το περιβάλλον λιγότερο κατάλληλο για να ευδοκιμήσουν. Σε περιπτώσεις όπου είναι δύσκολο να απομακρυνθούν τα τρόφιμα, όπως ξηρά τροφή για ζώα συντροφιάς, σακούλες αλεύρι, κ.λπ., θα πρέπει η  αποθήκευση αυτών των στοιχείων να γίνεται σε ανθεκτικά δοχεία με σφιχτά καπάκια. Καλές πρακτικές αποθήκευσης είναι ένα σημαντικό μέρος της υγιεινής. Οι αρουραίοι μπορούν να βρουν τροφή σε  δοχεία απορριμμάτων και περιέκτες χωρίς σφιχτά καπάκια και θα τραφούν ακόμη και από τα κύπελλα κατοικίδιων ζώων, όταν το φαγητό έχει μείνει έξω ή στο πάτωμα διάρκεια της νύχτας.  Η πιο επιτυχημένη και μόνιμη μορφή ελέγχου είναι να σφραγιστούν οι πιθανοί είσοδοι, εξαλείφοντας την πρόσβασή τους στις εγκαταστάσεις. Οι αρουραίοι μπορούν να περάσουν κάτω από πόρτες όπου υπάρχει κενό περισσότερο του 1 εκατοστού. Το ξύλο, ο γύψος και ο αφρός δεν θα κρατήσει αρουραίους έξω. Οι αποχετεύσεις δαπέδου και σωλήνων αποχέτευσης θα πρέπει να είναι με εφαρμοστές σχάρες που έχουν πολύ μικρά ανοίγματα. Πόρτες, παράθυρα και οθόνες θα πρέπει να κλείνουν καλά. Μπορεί να είναι απαραίτητο να καλυφθεί η κάτω ακμή των θυρών με μεταλλικό φύλλο για την πρόληψη της από ροκάνισμα. Οι αρουραίοι με το ροκάνισμα τους έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν ανοίγματα σε γύψινες και ξύλινες πόρτες, δάπεδα και οροφές.

Αντιμετώπιση-Εξολόθρευση Αρουραίων (μυοκτονία):

Η μείωση του πληθυσμού των αρουραίων ονομάζεται μυοκτονία και γίνεται κυρίως με τρωκτικοκτόνα. Τα κοινώς χρησιμοποιούμενα τρωκτικοκτόνα περιέχουν αντιπηκτικό φάρμακο. Τα αντιπηκτικά προκαλούν το θάνατο ως αποτέλεσμα της εσωτερικής αιμορραγίας, η οποία λαμβάνει χώρα καθώς το αίμα του ζώου χάνει την ικανότητα να πήξει. Ανεξάρτητα από το ποιο προϊόν χρησιμοποιείται, θα χρειαστούν τρεις έως πέντε ημέρες μετά το τάισμα πριν θανατωθεί ο αρουραίος που κατανάλωσε από το δόλωμα. Φρέσκα δολώματα πρέπει να διατίθενται σε αρουραίους συνεχώς ώστε να είναι ελκυστικά. Τα δολώματα πρέπει να τοποθετούνται σε περιοχές που είναι απρόσιτες για τα παιδιά , τα κατοικίδια ζώα και τα πτηνά. Η χρήση των δολωμάτων σε ανθεκτικούς δολωματικούς σταθμούς συνιστάται ιδιαίτερα. Οι δολωματικοί σταθμοί προστατεύουν το δόλωμα από τις καιρικές συνθήκες και  προσφέρουν μια ασφάλεια για τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ​​ζωή. Τοποθετήστε τα κουτιά δολωμάτων δίπλα στα τοιχώματα (με το άνοιγμα πλησίον του τοιχώματος) ή σε άλλα μέρη όπου οι αρουραίοι είναι πιθανόν να εισέλθουν. Στο εξωτερικό συνίσταται η δημιουργία σταθμών δολώματος όπου τα σκουπίδια αποθηκεύονται, γύρω από την περίμετρο των κτιρίων, και άλλες περιοχές καταφυγίου και διαδρόμους. 

Μηχανική Παγίδευση. Η παγίδευση μπορεί να είναι αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου αρουραίων, αλλά απαιτεί περισσότερη δεξιοτεχνία και εργασία από τις περισσότερες άλλες μεθόδους. Είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε παγίδευση πρώτα σε σπίτια, γκαράζ, και άλλες μικρές εγκαταστάσεις όπου μόνο μερικά ποντίκια μπορεί να υπάρχουν. Η παγίδευση έχει αρκετά πλεονεκτήματα: 1) δεν βασίζεται σε εγγενώς επικίνδυνη τρωκτικοκτόνα 2) επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει την επιτυχία του  και 3) επιτρέπει την διάθεση των παγιδευμένων αρουραίων, εξαλείφοντας έτσι προβλήματα οσμής που μπορούν να συμβούν όταν η δηλητηρίαση γίνεται εντός των κτιρίων. Υπάρχουν διάφορα είδη παγίδευσης ωστόσο τα πιο κοινά είναι οι μεταλλικές φάκες με σκανδάλη,οι κολλητικές επιφάνειες σε χαρτί ,πλαστικό ή ξύλο και τα σιδερένια κλουβιά. Επιλέγουμε την παγίδα που ταιριάζει καλύτερα την κατάσταση. Στις παγίδες-φάκες τοποθετούμε για δόλωμα ένα μικρό κομμάτι φαγητού όπως κρέας, τυρί, φρούτο, ξηρό καρπό, σοκολάτα, ψωμί κτλ. Ρυθμίζουμε τις παγίδες κοντά σε τοίχους, πίσω από αντικείμενα, σε σκοτεινές γωνίες, καθώς υπάρχουν υποψίες για διαδρόμους, και σε χώρους όπου βρίσκονται περιττώματα αρουραίων. Τοποθετούμε τις παγίδες ώστε οι αρουραίοι να περάσουν ακριβώς πάνω από τη σκανδάλη μετά από τη φυσική τους πορεία του ταξιδιού. Χρησιμοποιούμε αρκετές παγίδες για να κάνουν την προσπάθεια γρήγορη και αποφασιστική. 

Μέτρα ασφαλείας:

Ακολουθήστε προσεκτικά όλες τις προτάσεις ετικέτα του προϊόντος Σκεφτείτε όλα τα ποντικοφάρμακα είναι αρκετά επικίνδυνα για να προκαλέσουν τραυματισμό ή θάνατο σε ανθρώπους, κατοικίδια ζώα, και την άγρια ​​ζωή. Αποθηκεύστε αχρησιμοποίητα δολώματα, σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι μακριά από παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Απομακρύνεται νεκρούς αρουραίους μετά από ένα πρόγραμμα δηλητηρίασης. Χρησιμοποιήστε λαστιχένια γάντια ή λαβίδες, τυλίξτε τα πτώματα σε διάφορα στρώματα της εφημερίδας και απορρίψτε τους στη συλλογή απορριμμάτων. Σε περίπτωση τυχαίας κατάποσης ή δηλητηρίασης από αντιπηκτικό τρωκτικοκτόνο, συμβουλευτείτε την ετικέτα ή επικοινωνήστε με το τοπικό Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Ασθένειες που μεταφέρουν τα τρωκτικά

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι  είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν από τα περιττώματα, τα ούρα, τις βλέννες, το σώμα τους κλπ να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της επαφής με μία μολυσμένη επιφάνεια ή με την κατανάλωση τροφής που έχει προσβληθεί από τρωκτικά. Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα τρωκτικά είναι:

  • Σαλμονέλωση
  • Λεπτοσπείρωση
  • Τριχινίαση
  • Πανώλη

Άλλες βακτηριακές ασθένειες που προκαλούνται από το δάγκωμα των τρωκτικών όπως ο μυϊκός τύφος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι απαραίτητο αν ένας χώρος μολυνθεί από παρουσία αρουραίων να γίνει σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση με ειδικά προιόντα για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών. Επίσης αν υπάρχει δυσάρεστη οσμή θα πρέπει να γίνει αερισμός του χώρου. Να χρησιμοποιούνται πάντα προστατευτικά μέσα όπως γάντια, μάσκα, ολόσωμη φόρμα μιας χρήσης κτλ.

Δείτε τις μοναδικές προσφορές μας!

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

Ενδεικτικές περιοχές εξυπηρέτησης

Αναλαμβάνουμε Απολυμάνσεις Βιολογικούς Καθαρισμούς Ατμοκαθαρισμούς σε όλη την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Απολυμάνσεις Στρωμάτων Ύπνου Φιδοαπωθήσεις Απεντομώσεις Μυοκτονίες Εντομοπαγίδες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Θεσσαλονίκη Κέντρο Άνω Πόλη Συκιές Νεάπολη Εύοσμος Σταυρούπολη Αμπελόκηποι Τούμπα Χαριλάου Νέα Παραλία Πανόραμα Ντεπώ Χορτιάτη Καλαμαριά Θέρμη Περαία Καρδία Νέο Ρύσιο Πλαγιάρι Τρίλοφο Μηχανιώνα Επανομή Μεσημέρι Λαγκαδά Ηλιούπολη Πεύκα Πολίχνη Σίνδος Τριανδρία Φίλυρο Ταγαράδες Βασιλικά Πυλαία Ευκαρπία Κορδελιό Μενεμένη Σαράντα Εκκλησιές Ωραιόκαστρο Καλοχώρι Σουρωτή

Χαλκιδική Κασσάνδρα Σιθωνία Καλλικράτεια Άγιος Πάυλος Νέα Πλάγια Φλογητά
Ποτίδαια Νέα Μουδανιά Ουρανούπολη Καλλιθέα Άθυτος Χανιώτη Πευκοχώρι Ποσείδι Νέος Μαρμαράς Βουρβουρού Νικήτη Σάρτη Πολύγυρος Ιερισσός Νέα Ηράκλεια
Οικοαπολυμάνσεις - Απεντομώσεις

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες - Ατμοκαθαρισμοί - Εντομοπαγίδες - Φιδοαπωθήσεις

Αρ.Αδ. 9946/05.07.2017

Πληροφορίες

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά
© 2020 Spiti Clean & Kill Οικοαπολυμάνσεις. Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue.

Δευ- Σαβ: 8:00 - 21:00
Κυρ Κλειστά